فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال نهم شماره 4 (تابستان 1394)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال نهم شماره 4 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • ناهید بابایی، اسماعیل بلالی، اسدالله نقدی، احمد کریمی صفحات 7-26
    با توجه به اهمیت امر انسجام در جامعه بحث انسجام در خانواده بعنوان یکی از نهادهای مهم جامعه به میان کشیده می شود و مراد از آن احساس همبستگی، پیوند و تعهدی عاطفی است که اعضای یک خانواده نسبت به هم دارند. هدف از تحقیق حاضر سنجش میزان اثرات دینداری بر انسجام خانوادگی در بین خانواده های دارای فرزند دانش آموز شهر همدان است. در این تحقیق از دیدگاه دورکیم، اپستین، توماس و لوینگر بعنوان چارچوب نظری استفاده شده است. روش مطالعه ی حاضر پیمایشی بوده و داده ها با استفادهاز پرسشنامه ی ساخت یافته گردآوریو توسط والدین تکمیل شده اند. با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه ای برابر 379 نفر انتخاب شده است. روش نمونه گیری، خوشه ایچند مرحله ای است. یافته ها نشان می دهند که از میان ابعاد دینداری بعد نمودهای اجتماعی رابطه ی قوی تری را با انسجام خانوادگی دارد، هم چنین، از میان ابعاد انسجام خانوادگی، متغیر دینداری رابطه ی قوی تری را با بعد اختلاف بر سر مسائل خانوادگی دارد و ضعیف ترین رابطه را هم با بعد اختلاف بر سر مسائل سیاسی دارد.
    کلیدواژگان: دینداری، انسجام خانوادگی، نمودهای اجتماعی، همدان
  • محمد عباس زاده، الناز پناهی صفحات 27-50
    هنگام بحث درباره ی تفاوت های مدرنیسم و پست مدرنیسم؛ می توان از تفاوت علم باوری و عدم علم باوری نیز سخن به میان آورد. در یک سو افرادی مانند کارل پوپر هستند که داعیه ی علم باوری را در سر می پرورانند و از سوی دیگر افرادی مانندکوهن و فایرابند از عدم باورداشت به علم سخن می گویند. در این مقاله سعی شده است که این دو طیف متفاوت اندیشه مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: علم، علم باوری، عدم علم باوری، پوپر، فیرابند، کوهن
  • سیروس احمدی، فریدخت صالحی، سعید نوایی صفحات 51-66
    مصرف برق در ایران فراتر از استانداردهای جهانی است. با توجه به اینکه بخش اعظم برق در بخش خانگی مصرف می شود، صرفه جویی در آن بویژه توسط زنان بعنوان مدیران خانه، راهکاری مهم در کاهش مصرف است اما این امر کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف این پژوهش بررسی رابطه ی آگاهی از پیامدهای مصرف بی رویه ی برق و صرفه جویی در آن است. روش مورد استفاده، روش پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری، زنان متاهل شهر یاسوج است که 406 نفر از آنان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای بعنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه ی پژوهشگر ساخته است که با استفاده از تحلیل عاملی، اعتبار سازه ای گردید و جهت تعیین پایایی از روش کودر ریچاردسون استفاده شد. تحلیل رابطه ی دو متغیر با استفاده از مدل معادله ی ساختاری نشان داد آگاهی از پیامدهای مصرف بی رویه ی برق رابطه ی مثبت و معناداری با صرفه جویی برق دارد و قادر است 43 درصد از تغییرات آن را تبیین کند. نتیجه گیری تحقیق این است که با ارتقاء آگاهی از پیامدهای مصرف بی رویه ی برق می توان صرفه جویی در مصرف برق را افزایش و مصرف بی رویه ی آن را در کشور تسکین بخشید.
    کلیدواژگان: آگاهی، مصرف، صرفه جویی، برق
  • محسن شاطریان، امین نیازی، طاها عشایری صفحات 67-86
    نزاع به درگیری بین گروهی اطلاق می شود که بر سر ناسازگاری ارزشی، مسائل ناموسی، کمیابی منابع، فشار گروه ها، عصبیت اجتماعی و مواردی از این نوع در جوامع عشایری رخ می دهد. هدف اصلی پژوهش حاضر این است که چه عواملی در گرایش جوامع عشایری به نزاع طایفه ای تاثیرگذار است؟ روش مورد استفاده از نوع پیمایشی بوده و از طریق فرمول کوکران حجم نمونه 270 نفر تعیین و بطور تصادفی توزیع شده است. یافته های استنباطی نشان می دهد که بین متغیرهای انسجام اجتماعی (41/0-)، مسئله ی ناموسی (55/0) تقسیم به گروه خودی و غیر خودی (55/0)، کمیابی منابع (61/0-)، جامعه پذیری (48/0)، معامله ی اجتماعی (25/0-) و ضعف بازدارندگی بیرونی (39/0-) با گرایش به نزاع طایفه ای معنادار و متغیر محرومیت نسبی و کنترل اجتماعی با نزاع طایفه ای معنادار نبوده است. ضریب همبستگی چندگانه برابر با 671/0 و ضریب تعیین برابر با 421/0 هست.
    کلیدواژگان: نزاع، عشایر، کمیابی منابع، جامعه پذیری، همیاری محلی
  • مرضیه مردانی، مجید موحد صفحات 87-106
    نوشتار حاضر دستاورد پژوهشی است که با هدف بررسی رابطه ی میان دینداری و عزت نفس در خانواده های ساکن شیراز انجام می گردد. تحقیق به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام و داده ها از یک نمونه ی 600 نفری از زنان متاهل گردآوری شده است. در این پژوهش دینداری با ابزار مشهور گلاک و استارک و متغیر عزت نفس با ابزار کوپر اسمیت اندازه گیری و واکاوی داده ها نیز با بکارگیری فن رگرسیون تک متغیره انجام شده است. فرض اساسی نوشتار وجود ارتباط بین دینداری و عزت نفس است که نتایج حاصله گویای آن است که این فرضیه تایید و با احتمال 99 درصد با افزایش دینداری به میزان عزت نفس نیز افزوده می شود.
    کلیدواژگان: دینداری، دین، عزت نفس، زن
  • عزت الله احمدی، صمد عدلی پور، سید احمد میرمحمد تبار، فاطمه ابوترابی صفحات 107-134
    یکی از نهادهای اصلی جامعه، خانواده می باشد که بنظر می رسد با ورود رسانه های اجتماعی در آنها، دستخوش تغییراتی شده است. هدف پژوهش حاضر، مطالعه ی تاثیر شبکه ی اجتماعی فیس بوک بعنوان یکی از رسانه های نوین بر ارزش های خانوادگی دانش آموزان کاربر این شبکه ی اجتماعی مجازی است. در این زمینه از نظریه های کنش ارتباطی هابرماس، نظریه ی کلی و ولخارت در موردتاثیرگروه و تئوری های ارتباط جمعی استفاده شده است.مقاله ی حاضر بصورت پیمایشی و با استفاده از پرسش نامه ی اینترنتی محقق ساخته در بین 300 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه ی شهر تبریز در سال تحصیلی 94-93 با بهره گیری از روش نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه صورت گرفته است؛ همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کندال سی، پیرسون و رگرسیون استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که شبکه ی اجتماعی فیس بوک از جنبه های مختلف می تواند بر ارزش های خانوادگی تاثیر گذارد. بین مدت زمان عضویت، میزان استفاده، میزان مشارکت و فعالیت در فیس بوک، میزان وابستگیبه فیس بوک، فضای صمیمیتدر اثر واردشدن دانش آموزاندر محیط تعاملی فیس بوک، روابط احساسیدر اثر واردشدن دانش آموزاندر محیطتعاملی فیس بوک و احساسرضایت دانش آموزان از احساسگمنامی درفیس بوک و ارزش های خانوادگیرابطه ای معکوس وجود دارد؛ اما بین میزاناطلاع خانواده در استفاده ی فرزنداناز فیس بوکو ارزش های خانوادگی رابطه ی معنادار مستقیمی وجود دارد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، فیس بوک، ارزش های خانوادگی، دانش آموزان مقطع متوسطه
  • غلامحسین بیابانی، محمد سلطانی فر، افسانه مظفری، شهناز هاشمی صفحات 135-160
    نظریه ی مسئولیت اجتماعی شکل گیری خود را مرهون یک اقدام، کمیسیون آزادی مطبوعات آمریکا می داند. این نظریه، مفهومی فراتر از قانون است و به نقشی مربوط می شود که سازمان ها در بهتر شدن جامعه انجام می دهند. رسانه ها امروز تا حدی به تار و پود جامعه مبدل شده و تعاملات دیگر نهادها را هماهنگ می کنند و بعنوان یک نهاد مسئولیت پذیر و تا حدی مسئولیت ساز در رشد اجتماعی موثر می باشند. علاوه بر این رسانه ها با نظارت های غیر مستقیم، مدل پاسخگویی را در سازمان ها، نهادینه نموده و این مدل زمینه ی مطالبه را فراهم می سازد. در این مقاله نظریه های مختلف مسئولیت اجتماعی مورد کنکاش قرار گرفته است و نگاه منتقدین و موافقین آن مورد در بستر نقد و بررسی قرار داده است. این نظریه؛ معتقد است رسانه ها در قبال جامعه بایستی بعنوان منبری برای تبادل تفسیر و نقد را ترسیم نماید و تصویری از گروه های مختلف جامعه ارائه دهند.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، رسانه، نظارت، نظریه
  • سید عزیز آرمن، حسن فرازمند، حمیده دانش صفحات 161-184
    هدف این مقاله بررسی تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) بر نرخ مشارکت زنان در نیروی کار بعنوان متغیر جایگزین نابرابری جنسیتی است. تعداد کاربران اینترنت و تعداد کاربران تلفن ثابت و همراه بعنوان متغیرهای جایگزین ICTدر نظر گرفته شده اند. داده های مورد نیاز از بانک جهانی و جداول گزارش های توسعه ی انسانی برای مجموعه ای منتخب از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه برای دوره ی 2012-2005 گردآوری شده است. نتایج نشان داد که توسعه ی ICTباعث افزایش نرخ مشارکت زنان در بازار کار می شود که این امر خود باعث کاهش نابرابری جنسیتی می شود.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، نابرابری جنسیتی، نرخ مشارکت زنان در نیروی کار
|
  • Nahid Babaei, Esmaeil Balali, Asadollah Naghdi, Ahmad Karimi Pages 7-26
    Due to the importance of cohesion in society, discussion of family cohesion is considered as one of the important institutions of society. It means feeling solidarity, relation and emotional commitment which family members have toward each other. The aim of this study is exploring the effect of religiosity on family cohesion among Hamedan families which have student in their family Durkheim, Epstein, Thomas and Lvyngr’s perspectives have been used as theoretical framework. The present study used survey method and data were collected using structured questionnaires completed by parents. A sample of 379 people using Cochran formula was selecred. Sampling method was multi-stage cluster sampling. Results showed that among the religiosity aspects, social representation aspect of religiosity has stronger relation with family cohesion. In addition, among the aspects of family cohesion, religiosity has stronger relation with family- related disputes and the weakest relation with political-related disputes.
    Keywords: Religiosity, Family Cohesion, Social Representation, Hamedan
  • Mohammad Abbaszadeh, Elnaz Panahi Pages 27-50
    When we discuss about differences between modernism and postmodernism, we believe the differences between science and non-science too. On one side we can talk about Karl Popper who believe in science and the other side consist of people such as and Feyerabend and Kuhn who not believe to the science. In this paper an attempt has been done according to different aspect of discussion.
    Keywords: Science, Non Science, Popper, Feyeraband, Kuhn
  • Sirous Ahmadi, Faridokht Salehi, Saeed Navaei Pages 51-66
    Electricity consumption in Iran is beyond international standards. Given that the majority of electricity is consumed in the domestic sector, power saving especially by women as home managers is an important approach for decreasing electricity consumption crisis but this question has been hardly ever considered. The main purpose of this study is to investigate electricity saving among married women and its relationship to awareness to consequences of excessive consumption of electricity. Research method is survey throuth correlational method. The population is the married women in Yasouj that 406 cases were selected using random multi-stage sampling method. Research instrument is a researcher–made questionnaire that factor anlysis was used for to determine the validity and the reliability was measured through Kuder-Richardson coefficient. Investigating relationship between ACECE and power saving through structural equation model showed that there is a significant positive relationship between two variables and ACECE is able to explain 43% of variance of the power saving. The Main conclusion of the present research is that with promotion of the ACECE, electricity saving is increased and consequently excessive electricity consumption is mitigated in Iran.
    Keywords: Awareness, Consumption, Saving, Electricity
  • Mohsen Shaterian, Amin Niazi, Taha Ashayeri Pages 67-86
    The conflict between the groups that is fighting the conflict of values, issues of honor, resource scarcity, pressure groups, social nervousness occurs in tribal communities. The main objective of this study is that factors in nomadic societies tend to affect sectarian strife? The method used by the sample survey and the sample size is 270 determined randomly distributed. Analytical results show that between social cohesion (-0/41), the honor (0/55) inter groups and outsiders (0/55), scarcity of resources (-0/61), socialization (0/48), social exchange (-0/25) and weak external deterrence (-0/39) with significant tribal conflict tends to be variable relative deprivation and social control by clan conflict is not significant. Multiple correlation coefficient 0/671 and coefficient of determination equal to 0/421.
    Keywords: Conflict, Tribal, Resource Scarcity, Socialization, Local Cooperation
  • Marziyeh Mardani, Majid Movahed Pages 87-106
    The present research results that investigate the relationship between religiosity and self-esteem in the family is living in Shiraz. Research survey questionnaire conducted using data collected from a sample of 600 married women who arethis famous tool Gluck's religiosity and self-esteem variables Stark and Smith Cooper Tools Measuring and analyzing the data using single-variable regression technique was performed.
    Keywords: Religiosity, Religion, Self, Esteem, Women
  • Ezatollah Ahmadi, Samad Adlipour, Seyed Ahmad Mir Mohammad Tabar, Fatemeh Aboutorabi Pages 107-134
    One of the main institutions of a society is family which seems that with the advent of social media in it has experienced some changes. The aim of the present study is to study the effect of Facebook Social Network as one of the modern media on family values of students as users of this virtual social network. In this regard, Habermas’ communicative action and Kelley and Volkhart’s theory were used about the effect of group and theories of mass communication. The present study was conducted in a survey research and employing an Internet-based researcher-made question distributed among 300 high school students in Tabriz in 2014-2015. The sampling method was the convenience and voluntary sampling method. In addition, to analyze data, Tay Kendal C test, Pearson correlation coefficient, and regression were used. Findings of the research indicate that Facebook Social Network can be effective on family values in different aspects. There is a reverse correlation ofthe duration of membership, the degree of using, the degree of participation and activity in Facebook, the dependency on Facebook, the kindly space due to students’entrance into the interactional space of Facebook, emotional relations due to students’ entrance into the interactional space of Facebook, and students’ feeling of satisfaction with anonymity in Facebook with family values; but there is a direct significant correlation between degree of families’ awareness of their children’s use of Facebook and family values.
    Keywords: Virtual Social Networks, Facebook, Family Values, High School Students
  • Gholamhossein Biabani, Mohammad Soltanifar, Afsaneh Mozafari, Shahnaz Hashemi Pages 135-160
    The SRT has been constituted out of the efforts of the American Commission on Media Liberty. The theory has a meta-legal concept and focuses on the role of organizations in building a better society. Nowadays, the media are essential elements of the society. They harmonize the interactions between other institutions and, as a responsible and partly making responsible institution, improve the social growth. Besides, media by means of indirect controls institutionalize an accountability model. This model opens the door for making demands from social institutions. This article examines the various theories on the social responsibility especially pro & cons in this regard. The theory argues that the media have to be a pulpit for interpretation and critique and represent an image of variety of social groups.
    Keywords: Social Responsibility, Media, Control, Theory
  • Seyed Aziz Arman, Hassan Farazmand, Hamideh Danesh Pages 161-184
    This paper aims to explore the impact of information and communication technology (ICT) on women's participation rate in the labor force as a proxy variable of gender inequality. The number of Internet users and the number of fixed and mobile phone users are used as proxy for ICT variables. Related data of the high, medium and low human development Countries have been collected from World Bank’s Human Development Reporting tables in the period of 2005-2012. The results showed that the ICT development increases women's participation rate in the labor market, which leads to reducing gender inequality.
    Keywords: ICT, Gender Inequality, Women's Participation Rate, Labor Force